Plavi patlidžan

Zdrav život • Vreme je za... plod meseca
Plavi patlidžan obara šećer


Iz Amerike stiže vest da ovo povrće puno vlakana, minerala i hipoglikemičkih enzima smanjuje holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Saznajte i idealne recepte za pripremu "plavog" budući da višak masnoće uništava najvažnije sastojke.
Pitanje je kako bi izgledala čuvena mediteranska kuhinja bez lepog ljubičastog ploda koji je pre mnogo vekova debitovao pod neslavnim imenom "luda jabuka", a danas ga zovemo - plavi patlidžan. Ako kažemo da ga Grci, Turci, Španci, Egipćani, Francuzi, Italijani pripremaju na sto načina, biće to naivna laž. Načina ima bar dvesta, a improvizacija više od hiljadu budući da se ova zanimljiva biljka divno kombinuje sa većinom namirnica, začina i aroma, što u svakom budi želju da izmisli recept po svom ukusu. U južnoj Srbiji i Makedoniji dugo je važila za bogom dani dodatak ajvaru, ali to se poslednjih godina promenilo, pa danas razigrava maštu i stanovnicima tih krajeva.
Plavi patlidžan, bliski rođak paradajza, paprike i krompira, plod sa hiljadu lica, po jednima tipično letnji, po drugima pravi jesenji (treba znati da je odličan od juna do novembra) ne trijumfuje samo u kulinarstvu već i u medicini. To potvrđuje i novo istraživanje rađeno na Katedri za Nauku o hrani pri Univerzitetu Masačusetsa i objavljeno nedavno u naučnom časopisu "Bioresource Technology".
Izvor Viva