Kako četkicu za zube održavati čistom?

Stomatolozi preporučuju redovno čišćenje i menjanje četkica svaka tri do četiri meseca, ali dezinfikovanjem četkice takođe možete da sprečite pojavu bakterija i klica koje narušavaju zdravlje, i izazivaju zdravstvene probleme poput prehlade i gripa.

Čista četikica - dugo zdravlje

Najbolji način dezinfekcije je kombinacija dnevnog i povremenog, temeljnog čišćenja.

 

 

Korak 1

 

Perite četkicu svaki put kad završite s korišćenjem tako što je stavite pod mlaz vruće vode te uz pomoć prstiju uklonite sve ostatke nečistoća i kaladonta. Završite pranje pod mlazom hladne vode.

 

Korak 2

 

Svako veče umočite četkicu za zube u čašu antibakterijske vode za ispiranje usta. Uronite vrh četkice na strani gde su vlakna u vodu i jako mešajte oko 30 sekundi, pre nego četkicu ostavite u vodi za ispiranje usta preko noći. Ujutru tu antibakterijsku vodu bacite.

 

 

Korak 3

 

Jednom nedeljno četkicu ostavite preko noći u sirćetu. Svakako koristite belo sirće jer će smeđe trajno obojiti vlakna.

 

Korak 4

 

Četkicu jednom mesečno možete oprati i u mašini za sudove. Bitno je staviti je u gornji deo mašine, kako je toplina koja se razvija u donjem delu tokom pranja ne bi otopila.

 

Korak 5

 

Čistoća drške takođe nije nebitna. Nakon svakog pranja zuba isperite dršku pod vrućom vodom i temeljito osušite. Svakih nekoliko dana operite je sapunom i vrućom vodom.

 

Saveti i upozorenja

 

Ako nemate antibakterijsku vodu za ispiranje usta, možete u čašu hladne vode dodati dve kašičice sode bikarbone i u tome namakati četkicu. Alternativno, možete dodati kašičicu hidrogen peroksida u čašu vode i to koristiti.

 

 

Perite ruke svaki put kad perete zube, i pre i posle, kako biste sprečili prenos klica. Uvek pri ruci imajte zalihu novih četkica za zube kako biste u slučaju bolesti staru mogli da zamenite.

 

Preuzeto sa sajta www.vesti-online.com