Stomatologija

Kako četkicu za zube održavati čistom?

Stomatolozi preporučuju redovno čišćenje i menjanje četkica svaka tri do četiri meseca, ali dezinfikovanjem četkice takođe možete da sprečite pojavu bakterija i klica koje narušavaju zdravlje, i izazivaju zdravstvene probleme poput prehlade i gripa.

Čista četikica - dugo zdravlje

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Učestalost preosetljivosti u obrnuto proporcionalnom je odnosu s plak indeksom, što jasno upućuje na povezanost sa pranjem zuba Bol je zaštitni mehanizam tela. Pojavljuje se prilikom bilo kakvog oštećenja tkiva i podstiče na reakciju i uklanjanje nadražaja.

Šta su afte i kako nastaju?

Mala afta na sluzokoži unutrašnje strane usne

Uzrok afti danas nije poznat. Postoji niz teorija i nagađanja, od toga da je uzrok jedna vrsta bakterija pa do toga da se radi o genetski uslovljenoj pojavi. Ono što se sigurno zna je da postoje situacije koje pogoduju pojavi ove bolesti.

Umnjaci - da li ih treba vaditi?

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba. Ako oni niknu i postave se normalno u zubni niz, mogu biti veoma korisni zubi. Ukoliko ih redovno perete mogu trajati celog života.

Stomatološka protetika 21. veka

CAD/CAM tehnologija temelji se na kompjuterskim 3D programima, pa praktično ne postoji mogućnost ljudske greške pri izradi zubnih nadoknada, Ova tehnologija zahteva upotrebu najnovijih materijala koji se koriste u savremenoj protetici - titan i cirkonijum keramike, estetski savrsenije od prethodnika,a uz to i biokompatibilne i mehanicki postojane.