Pedijatrija

Prva srpska Banka humanog mleka

U okviru delatnosti Instituta za naonatologiju, važnu ulogu ima Banka humanog mleka, koja obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno, i na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane. Sve zdrave majke koje imaju viškove mleka mogu da budu donori. Majke čija su deca otpuštena iz Instituta za neonatologiju mogu da ostanu donori mleka. Na taj način do sada je mleko doniralo oko 100 majki. Ako želite da budete donor, molimo Vas da za podrobnije informacije kontaktirate naše VI odeljenje (Odeljenje majki) na telefon 011 3630-127

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom oblačenja bebe ?

Oblačenje bebe treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama. voditi računa da beba ne bude ni pretopljena ni nedovoljno obučena. dete po pravilu treba oblačiti onoliko koliko se i roditelji oblače. temperatura sobe u kojoj beba boravi treba da je od 18-20°c, a za vreme kupanja 26-28°c.

Gde i kako kupati bebu ?

Ako su uslovi zadovoljavajući, beba se kupa u kupatilu ( nad kadom ili lavaboom, ili lavorom), pod mlazom tekuće vode ( ručni tuš ili slavina, ili pomoću bokala). ako se roditelji osećaju sigurnije, beba se može kupati i u sobi ( provetriti je, pa je zagrejati na 26-28 c ).

Kada kupati bebu ?

Novorođenčad i odojčad se kupaju svakog dana. novorođenče se kupa bez obzira na to da li je pupčani patrljak otpao ili ne i da li je pupak suv ili vlažan ( štite se - pokrivaju gazom).

Lečenje proliva kod dece

Napisao: Profesor Dr Vojislav N. Perišić, FRCPch (UK)

Bakterijske infekcije probavnih organa i dalje predstavljaju značajan činilac morbidne patologije dečijeg doba.

Još članaka...