Treći krajnik

Šta je treći krajnik?

Treći krajnik predstavlja masu limfnog tkiva koja se nalazi u ždrelu, odmah iznad mekog nepca a iza nosa, pa zato nije vidljiv golim okom. Veličina trećeg krajnika ne zavisi od uzrasta deteta i kreće se od veličine trešnje do oraha. Treći krajnik izgleda baš kao i nepčani krajnici (odnosno kao oni koji se vide kada dete zine).

Funkcija trećeg krajnika je ista kao i nepčanih krajnika i limfnih žlezda u vratu, odnosno on učestvuje u odbrani organizma od infekcije. Ovaj krajnik ima svako dete, s’tim što je on kod nekog veći a kod nekog manji. Sa pubertetom ovaj krajnik uglavnom atrofiše (smanjuje se i nestaje) te nakon tog doba izuzetno je retko prisutan kod odraslih.

 

 

Problemi koje stvara treci krajnik

Bolestan ili jako uvećan treći krajnik može da pravi dve vrste problema. Kao prvo, on predstavlja mehaničku prepreku usled koje je otežano normalno disanje na nos, normalno provetravanje i drenaža srednjeg uha. Kao drugo, ukoliko je treći krajnik u hroničnoj infekciji on predstavlja uzrok vrlo čestih zapaljenja srednjeg uha, kao i zapaljenje sluznice nosa praćeno obilnom sekrecijom. Ovu sekreciju dete izbacuje ili kroz nos ili mu se ona sliva niz ždrelo pa je guta. Inficiran treći krajnik često je provokativni faktor za pojavu spastičnog bronhita.

 

U kom slučaju treba operisati treći krajnik?

Treći krajnik treba operisati onda kada on predstavlja smetnju za dete, odnosno:

• kada dete ima česte upale srednjeg uha,

• onda kada dete otežano diše,

• drži otvorena usta danju i nocu (facies adenoidea),

• hrče kada spava,

• ima česte kijavice praćene obilnom sekrecijom,

• ili ima česte bronhite (zapaljenje bronhija).

 

Ove smetnje mogu kod dece početi vrlo rano, ali se operacija trećeg krajnike izbegava pre napunjenih godinu dana. U izuzetnim situacijama, kod vrlo izraženih i učestalih smetnji, operacija se obavlja i pre tog uzrasta.

 

Da li se posle operacije treci krajnik može ‘vratiti’

Kod sasvim male dece sposobnost regeneracije limfnog tkiva je jako izražena, te ako se operacija uradi kod deteta mlađeg od godine dana verovatnoća da se treći krajnik vrati je vrlo velika. Zato se operacija kod tako male dece radi izuzetno retko. Treći krajnik može da se “vrati” i kod starije dece, ali što je dete starije ta verovatnoća regeneracije je manja.

 

O samoj operaciji

Operacija trećeg krajnika se obavlja ambulantno (dete posle intervencije ostaje u bolnici oko 2 sata, i nakon izvršene kontrole ide kuci). Dva sata koje dete ostaje u bolnici nakon intervencije su potrebna radi eventualnog krvarenja koje može da nastupi, u kom slučaju treba odmah intervenisati.

 

Anestezija

Operacija se može obaviti u opštoj (traje 5-10 minuta) ili u lokalnoj anesteziji. Preporučuje se operacija u opštoj anesteziji jer dete ne doživljava stres koji prati lokalnu anesteziju. Osim toga tehnički se operacije lakše i pravilnije izvodi. U lokalnoj anesteziji dete je potpuno svesno i mora da saradjuje sa operaterom i ekipom, što se uglavnom veoma teško postiže.

 

Postoperativni tok

U principu, dete nema bolova posle operacije i oseća se sasvim dobro. Mnogi roditelji ne veruju da je dete operisano jer se njihovo dete ponaša sasvim uobičajeno, kao da ništa nije radjeno. Samo na dan kada je obavljena operacije dete treba da jede tečnu i kašastu hranu koja nije mnogo topla. Ne treba da leži u krevetu i sme da izlazi iz kuce.

 

Kada se može operisati dete?

Operacija se obavlja samo onda kada je dete zdravo (odnosno kada nije u akutnoj infekciji). Da bi se obavila operacija potrebno je izvršiti određenju pripremu koja podrazumeva laboratorijske analize (vađenje krvi za kompletnu krvnu sliku, šećer u krvi, pregled urina) i pedijatrijski pregled. Samo ukoliko su svi ovi rezultati u granicama normale može se obaviti hiruška intervencija.

 

Nekada se vrši operacija sva tri krajnika a nekada samo trećeg. Ako dete ima samo smetnje od strane trećeg krajnika a druga dva krajnika su relativno mirna, operiše se samo treći krajnik. Često postoji kombinacija simptoma (česte angine praćene otežanih disanjem i upalama ušiju) u kom slučaju se radi operacija sva tri krajnika. Svaka operacija krajnika obavezno podrazumeva i uklanjanje treceg krajnika.

 

Nakon uradjene operacije tegobe koje je dete imalo uglavnom potpuno nestaju. Ako se posle određenog vremena od operacije ponovo jave iste smetnje koje je dete imalo pre operacije (infekcije, otežano disanje, hrkanje, spavanje sa otvorenim ustima, itd.) to je znak da se treći krajnik “vratio” pa se operacija ponovo obavlja.

Preuzeto sa sajta www.dr-zutic.com