Mučnina i povraćanje kod onkoloških pacijenata

Dr Jelena Dimitrijević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Mučnina se definiše kao neprijatan osećaj da biste mogli da povratite, dok se pod povraćanjem podrazumeva izbacivanje sadržaja iz želuca na usta. Mučnina i povraćanje se mogu javiti kao simptom bolesti ili kao neželjeno dejstvo specifične onkološke terapije odnosno nekih pridruženih lekova (npr. lekova protiv bola).

Mučnina i povraćanje su kontrolisani od strane posebnog regiona u mozgu koji se naziva centar za povraćanje. Ovaj centar aktiviraju signali koji potiču iz:

1. sluznice creva

2. drugih specifičnih regiona u mozgu koji su u bliskoj vezi sa centrom za povraćanje

3. unutrašnjeg uha (mučnina i povraćanje izazvani pokretom)

4. čula (ukus, miris, receptori za bol)

5. iz delova mozga koji učestvuju u kontroli emocija (nervoza, uznemirenost)

U nastavku teksta biće govora o mučnini i povraćanju koji su izazvani specifičnom onkološkom terapijom (hemioterapijom, hormonskom terapijom, biološkom terapijom ili zračenjem)

Mučnina i povraćanje izazvani specifičnom onkološkom terapijom

Hemioterapija- Lekovi koji se koriste u hemioterapiji mogu da aktiviraju centar za povraćanje i da izazovu mučninu i povraćanje u većoj ili manjoj meri. Lekovi se mogu podeliti u 4 grupe:

1. ekovi velikog potencijala

2. lekovi umerenog potencijala

3. lekovi niskog potencijala

4. lekovi minimalnog potencijala da izazovu mučninu i povraćanje

Mučnina i povraćanje izazvani hemioterapijom se mogu ispoljiti u 3 faze:

1. Akutna faza koja nastupa u toku prva 24 h posle hemioterapije

2. Odložena faza koja nastupa posle prva 24 h, od drugog dana i može trajati i do nedelju dana

3. Anticipaciona mučnina i povraćanje koji se javljaju kao odgovor na stimuluse povezane sa hemioterapijom (prizori, mirisi bolnice, infuzione flaše) i javljaju se pre primene hemioterapije i u toku primene hemioterapije

Ako za lečenje tumora dobijate hemioterapiju koja može da izazove mučninu i povraćanje, Vaš lekar će Vam uz hemioterapiju propisati lekove (tzv. antiemetike) kako bi Vas od toga maksimalno zaštitio.

Kontrola mučnine i povraćanja uzrokovanih hemioterapijom podrazumeva:

1. Preventivnu terapiju - ima za cilj da spreči pojavu mučnine i povraćanja posle hemioterapije

2. Interventnu terapiju - ima za cilj da zaustavi epizode mučnine i povraćanja koje se pojave uprkos primeni adekvatne preventivne terapije

Kada planira antiemetike, Vaš lekar će Vam propisati i preventivnu i interventnu terapiju.

Izbor, način davanja i dužina davanja preventivne terapije zavisiće od potencijala hemioterapije da izazove mučninu i povraćanje, što će Vam lekar i objasniti.

Radioterapija - ukoliko su zračenjem obuhvaćeni želudac ili creva može doći do pojave mučnine i povraćanja. U takvim situacijama Vaš lekar će propisati odgovarajuću preventivnu i interventnu terapiju .

Hormonska terapija - kod pojedinih osoba hormonski preparati mogu izazvati mučninu i povraćanje. Ovo propratno dejstvo hormonske terapije nije često, ali ako se javi neophodno je da obavestite Vašeg lekara

Biološka terapija - većina lekova iz ove grupe ima nizak potencijal da izazove mučninu i povraćanje. Ako se mučnina i povraćanje ipak jave neophodno je da obavestite Vašeg lekara.

Lekovi protiv mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom

U terapiji mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom koriste se kombinacije različitih lekova u cilju postizanja što bolje kontrole ovog neželjenog dejstva onkološkog lečenja. Neki od ovih lekova sprečavaju aktiviranje centra za povraćanje, dok drugi lekovi ubrzavaju pražnjenje želuca i prolazak hrane kroz creva.

1)Načini davanja lekova

Lekovi se mogu dati na različite načine:

a)preko vene u obliku intravenskih, brzih injekcija ili intravenskih infuzija (obično 15 min ili 30 min)

b)na usta

c)pod kožu, u obliku injekcija koje se daju u potkožno tkivo.

2)Vrste lekova

Koriste se sledeći lekovi:

1. Setroni- ova grupa lekova se koristi u terapiji mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom i zračenjem (radioterapijom). Ovi lekovi blokraju aktiviranje centra za povraćanje serotoninom koji se pod dejstvom hemioterapije oslobađa iz creva. Koriste se kod hemioterapije velikog, umerenog i niskog rizika za povraćanje.

2. Kortikosteroidi - grupa lekova koja se koristi u terapiji mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom i zračenjem u kombinaciji sa drugim lekovima.

3. Neurokini - lekovi novije generacije koji svojim dejstvom blokiraju aktiviranje centra za povraćanje supstancom P koja se pod dejstvom hemioterapije oslobađa u mozgu. Ovi lekovi se primenjuju kada hemioterapija ima visok potencijal da izazovu mučninu i povraćanje

4. Lekovi koji ubrzavaju praženjenje želuca u ubrzavaju prolazak hrane kroz creva - na taj način ublažavaju mučninu i sprečavaju pojavu povraćanja. Ova grupa lekova se češće koristi kao interventa terapija.

5. Lekovi za umirenje - koriste se kao dodatni lekovi , obično, u terapiji anticipacione mučnine i povraćanja.

Lekovi protiv mučnine i povraćanja imaju svoja propratna dejstva koja su navedena u nastavku teksta. Ukoliko se ta propratna dejstva kod Vas jave obavezno ih prijavite Vašem doktoru ili medicinskoj sestri.

Zatvor, opstipacija (setroni i neurokini), glavobolja (neurokini), crvenilo kože (setroni, steroidi), nesanica (steroidi), trzanje u mišićima (metoklopramid, obično kod dece i adolescenata)

Efikasna zaštita od mučnine i povraćanja je preduslov za sprovođenje hemioterapije. Dobrom prevencijom čuva se kvalitet života i istovremeno se smanjuje mogućnost odustajanja pacijenata od lečenja hemioterapijom. Uz odgovarajuću antimetičku terapiju i pridržavanje saveta u vezi sa ishranom potpuna kontrola povraćanja posle hemioterapije je danas realni cilj za većinu pacijenata.
Šta možete da uradite da biste sprečili mučninu i povraćanje izazvane hemioterapijom

Nataša Bakić, viša medicinska sestra, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Određenim načinom ponašanja kao i pravilnom ishranom moguće je ublažiti ili sprečiti mučninu i povraćanje izazvane hemioterapijom.

 • izbegavajte prženu, začinjenu hranu i hranu jakog mirisa
 • izbegavajte veoma slatku hranu - mlečnu čokoladu, kolače
 • uzimajte više manjih obroka u toku dana i hranu dobro sažvaćite
 • pokušajte sa malim obrokom nekoliko sati pre hemioterapije,a ne neposredno pred hemioterapiju
 • jedite hladnu ili mlaku hranu ukoliko Vam miris vruće hrane izaziva ili pogoršava mučninu
 • izbegavajte prostorije u kojima se kuva hrana, ako je moguće neka neko drugi kuva i priprema hranu umesto vas
 • izbegavajte uzimanje obroka u toploj prostoriji, ne prisiljavajte se da jedete jer to može provocirati mučninu i povraćanje
 • pokušajte sa suvom hranom kao što su keks, krekeri ili grisine, pogotovo u jutarnjim časovima
 • jedite manje kaloričnu hranu i češće, pre nego što nastane glad, zato što glad može izazvati mučninu
 • nemojte jesti Vašu omiljenu hranu u toku ovog perioda. To neće više biti Vaša omiljena hrana ukoliko je povežete sa epizodama mučnine ili povraćanja
 • nemojte ležati na ravnom najmanje dva sata nakon obroka. Odmarajte se u sedećem ili polusedećem položaju sa glavom u uspravnom položaju
 • izbegavajte jake parfeme
 • ne utopljavajte se
 • rashlađeni čaj od nane, kamilice, čaj od đumbira i biskviti od đumbira kod nekih ljudi blažavaju mučninu
 • pijte polako
 • ne unosite velike količine tečnosti pre jela da na taj način ne biste isprovocirali mučninu
 • pijuckanje gaziranih napitaka kao što su mineralna voda, pivo, limunada sa mineralnom vodom mogu da pomognu. Pijuckajte ih polako, najbolje na slamčicu.

 Preuzeto sa sajta onkonet.rs/