Neurologija

Kako sačuvati neurone

Ranim otkrivanjem i lečenjem Parkinsonove bolesti značajno se usporava njen tok. S tim ciljem će do kraja godine i u Srbiji biti sačinjen vodič kojim će biti precizno određeno kako će se lečiti

Profesor dr Vladimir Kostić

Značaj ishrane za multiplu sklerozu

Razmatranje povezanosti ishrane i multiple skleroze ima dva aspekta. Ishrana, zajedno sa drugim faktorima, ima značaja za samu pojavu bolesti, odnosno za njenu etiologiju. S druge strane, kada se bolest već ispoljila, pravilna ishrana značajno popravnja kvalitet života bolesnika.

Kad pamćenje popušta...

Slabljenje memorije je normalna pojava u poznijim godinama, a to ćemo usporiti ako dajemo zadatke mozgu koji su nešto veći od dnevnih aktivnosti

Pamćenje počinje da slabi najčešće zbog starenja ili neurodegenerativnih oboljenja koja obuhvataju čak dvadesetak bolesti propadanja neurona u različitim delovima centralnog nervnog sistema. Uprkos svim dosadašnjim istraživanja, uzrok njihovog nastanka je i dalje veliki izazov i zagonetka za nauku.

Multipla skleroza (MS)

Od kada se zna za MS?

Prvi opis u mozgu o MS potiču od Carswella i Cruveilhiera koji su ih dali u prvoj polovini 19. veka. Veza između promena na mozgu i kliničkih simptoma koji se javljaju u MS prvi put je jasno definisao francuski neurolog Jean-Martin Charcot 1868. godine. Od 1878. godine, kada je Ranvier otkrio mijelin, pa do danas, stalno se dolazi do novih saznanja koja nas lagano približavaju razrešenju enigme koju predstavlja MS.

Obrazovanje pomaže u borbi protiv demencije

Istraživači su otkrili da obrazovanje ne samo da odgađa pojavu ranih simptoma demencije, već može i usporiti razvoj bolesti - otkriće koje bi mogao pridonijeti bržem dijagnosticiranju i liječenju demencije, sastavni je dio disertacije nastale na Sahlgrenska Akademin pri Göteborgs Universitet, Göteborg, Švedska.