Pulmologija

Najčešća pitanja o sarkoidozi

Profesor Om P. Sharme, Predsednik Svetske Asocijacije za sarkoidozu

Pre više od jednoga veka, Jonathan Hutchinson, hirurg i dermatolog,opisao je po prvi put slučaj pacijenta sa sarkoidozom, na Kraljevskom Koledžu u Londonu, u Engleskoj.

Upala pluća - zaboravljeni ubica

Upala pluća (pneumonia, zapaljenje) je zapaljenje plućnog parenhima koje zahvata alveolarne prostore i intersticijum pluća. Još je Hipokrat zapazio karakteristike ove, u to vreme opake bolesti, koja je vekovima sejala smrt širom zemaljske kugle. Mada je erom antibiotika i stalnim napredovanjem dijagnostičkih i terapijskih metoda smrtnost kod pneumonije značajno redukovana, ipak je ne treba potceniti. Postoje podaci da recimo u SAD godišnje oboli oko 6 miliona ljudi, od čega umre oko 60.000, a Svetska zdravstvena organizacija posebnu pažnju usmerava na činjenicu da je pneumonija vodeći uzrok smrti dece u svetu, sa fatalnim ishodom od 1.8 miliona svake godine.

Tuberkuloza-najčešća pitanja

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza je zarazna bolest izazvana bacilom tuberkuloze. Većina zaraženih se ne razboli nikada. Mali broj oboli neposredno iza zaraze, a neki tek posle više godina kada oslabi otpornost organizma.

 

Polenska alergija

Kijavica, curenje iz nosa ili grebuckanje u grlu može biti posledica varljivog prolećnog sunca ili virusne infekcije. Međutim, ako ove simptome imate svake godine u istom periodu, postoji mogućnost da ste suočeni i sa znatno većim problemom – polenskom alergijom.

Zavisnost od nikotina

Pušenje duvana poznato je još iz antičkih vremena, u zapadnu civilizaciju duvan je stigao oko XVI veka, a usavremenom društvu je najčešće zloupotrebljavana psihoaktivna supstanca. Duvan (biljka Nicotiana tabacum) i njegov dim sadrže nekoliko hiljada različitih hemijskih jedinjenja.