Šta je kolonoskopija?

Napisao: Prof Dr Mirko Bulajić, MD, FACG  (GESA preporuke)

Kolon (ili debelo crevo) predstavlja crevo dužine 1,5-1,8 metara, koje se završava rektumom i anusom. Kolonoskopija omogućava lekaru da ispita oblogu zidova debelog creva umetanjem tanke, fleksibilne cevčice kroz anus i njenim laganim guranjem ka unutra.

 

Kakva je priprema potrebna?

Dobićete posebna uputstva u vezi sa pripremom creva za ovaj postupak. Debelo crevo mora biti potpuno očišćeno da bi ovaj postupak bio pravilno i potpuno obavljen, stoga se postarajte da pažljivo pratite dobijena uputstva.

Mogu li da uzimam svoju trenutnu terapiju?

O tome treba da porazgovarate sa Vašim lekarom, ali uopšteno govoreći, svu svoju trenutnu terapiju treba da uzimate uz gutljaj vode, čak i ujutro na dan obavljanja postupka. Izuzetak su dodaci gvožđa, koje treba da prestanete da uzimate nedelju dana pre obavljanja postupka. Ukoliko uzimate lekove za razređivanje krvi (npr. „aspirin“, „persantin“, „varfarin“, „plaviks“ ili „iskover“), treba da porazgovarate sa Vašim lekarom o tome da li treba da prestanete sa njihovim uzimanjem nekoliko dana pre obavljanja ovog postupka. Ukoliko ste dijabetičar, biće potrebno da se napravi poseban raspored kako bi se osiguralo praćenje Vašeg šećera u krvi. Molimo Vas da svog lekara obavestite i o bilo kakvim alergijama koje imate na lekove. Važno je da lekara obavestite i ako imate ugrađeni pejsmejker ili defibrilator, ili ukoliko postoji mogućnost da ste trudni.

Šta se dešava tokom kolonoskopije?

Intravenski će Vam se dati sredstvo za umirenje kako bi Vam postupak bio prijatniji. Kolonoskopija se uopšteno dobro podnosi, ali možete osetiti pritisak, nadimanje ili grčeve u stomaku tokom ovog postupka.

Šta ako se kolonoskopijom otkrije neka abnormalnost?

Ukoliko Vaš lekar smatra da neku oblast creva treba dodatno ispitati, on/ona će izvršiti biopsiju (uzeti uzorak obloge zida debelog creva) za analizu. Biopsijom se mogu identifikovati mnoga oboljenja. Ukoliko lekar pronađe polipe tokom kolonoskopije, on/ona će ih obično otkloniti tokom ispitivanja. Ovi postupci obično ne uzrokuju nikakvu nelagodnost. Tumori se obično ne mogu otkloniti prilikom kolonoskopije i obično zahtevaju hirurški postupak.

Šta su polipi i zašto se uklanjaju?

Polipi su abnormalne izrasline na oblozi zida debelog creva koji su obično benigni (nekancerogeni). Oni variraju po veličini od sićušnih tačkica do onih veličine od nekoliko centimetara. Ne može se uvek razlikovati benigni polip od zloćudnog (kancerogenog) polipa po svom spoljašnjem izgledu, tako da se oni uklanjaju i šalju na analizu. Pošto tumor obično nastaje u polipima, njihovo uklanjanje je važan korak u sprečavanju kolorektalnog tumora. Iako je kolonoskopija najtačniji metod otkrivanja polipa i tumora debelog creva, nijedno ispitivanje nije savršeno i postoji mala mogućnost da se važne lezije ne otkriju. Ta mogućnost posebno postoji ukoliko se crevo ne ispere u potpunosti. Šta se dešava nakon kolonoskopije? Neko Vas mora odvesti kući, a Vi ne smete da vozite niti da donosite važne odluke sve do narednog dana, jer će moć Vašeg rasuđivanja biti umanjena, a refleksi usporeni. Možete u izvesnoj meri imati grčeve ili nadimanje, zbog vazduha koji je ušao u debelo crevo. Ove pojave bi trebale brzo da nestanu nakon što ispustite gasove. Nakon ispitivanja moći ćete da jedete.

Koje su moguće komplikacije kolonoskopije?

Kolonoskopija i polipektomija su uopšteno bezbedni postupci kada ih obavljaju lekari koji su posebno obučeni za to i koji su iskusni u njihovom izvođenju. Jedna moguća komplikacija jeste perforacija ili cepanje zida creva koja može zahtevati hiruršku intervenciju. Ova komplikacija je veoma retka. Na mestu biopsije ili polipektomije može doći do krvarenja, ali obično malog. Krvarenje može prestati samo od sebe ili će se kontrolisati preko kolonoskopa; retko, krvarenje može zahtevati hiruršku intervenciju ili davanje transfuzije krvi. Neki pacijenti mogu imati reakciju na sredstva za smirenje ili komplikacije usled srčanog ili plućnog oboljenja. Smrt je izuzetno retka mogućnost povezana sa svakim endoskopskim postupkom. Ukoliko želite da saznate sve pojedinosti u vezi sa retkim komplikacijama, obratite se svom lekaru pre nego što date svoj pristanak za obavljanje ovog postupka. Iako su komplikacije nakon kolonoskopije neuobičajene, važno je da prepoznate rane znake mogućih komplikacija. Ukoliko imate probleme pre ili nakon ovog postupka, posebno bol u trbuhu, vrtoglavicu, groznicu ili krvarenje, odmah se obratite svom lekaru ili pozovite hitnu pomoć. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili briga u vezi sa ovim postupkom ili Vam nije potpuno jasan sadržaj ove brošure, porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što se podvrgnete ovom postupku.