Infektivne bolesti

Lajmska bolest

Napisala: Dr Jelena Nikolić, Klinika za infektivne i tropske bolesti, Beograd, Klinički centar Srbije


Lajmska bolest, ili Lajm borelioza, je jedno od najčešćih oboljenja koje prenose krpelji, endemska za region Balkana. Međutim, prvi put se pominje u literaturi u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je 1975. godine zabeležena serija slučajeva prethodno zdravih tinejdžera, koji su oboleli od nejasnog artritisa praćenog ospom.

Zdravstvene tegobe na putu

Pored bolesti vožnje, putnička dijareja najčešće je oboljenje turista, a bakterijski enteropatogeni uzročnici su u većini slučajeva. Najbitnije je obezbediti oralnu rehidrataciju, uz eventualnu primenu fluorohinolonskih antibiotika, do odlaska lekaru

Koristan savet: Deset načina da izbegnete letnje prehlade

Saveti, oprez i informacije o najčešćim faktorima rizika koji mogu dovesti do prehlade.

Većina ljudi koji žive u našem delu sveta jedva čekaju leto i sunce. Ali, čak i na tropskim temperaturama od oko 30 stepeni mnogi mogu osetiti posledice prehlade. I to nije ništa neuobičajeno: oko 20 procenata infekcija prehlade dešava se leti. Srećom, nije teško izbeći letnje prehlade. Trebalo bi da imate u vidu sledeće:

Besnilo

Besnilo je akutno virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (encefalitis) toplokrvnih životinja i ljudi. Primarno, ono je bolest divljih i domaćih životinja, a na čoveka se prenosi kontaktom sa obolelom životinjom. Ispoljena bolest uvek se završava smrtno.

Mišja groznica

Hemoragijska groznica sa bubreznim sindromom - Kako da se zastitimo

Hemoragijska groznica sa bubreznim sindromom (HGBS), poznata kao "misja groznica" je akutna virusna, prirodnozarisna bolest. Karakterise je nagli pocetak, visoka temperatura i hemoragicni sindrom-krvavljenje u kozi, sluzokozama i unutrasnjim organima.