Vaskularna hirurgija

Kolor Doppler u dijagnostici bolesti vena nogu

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, varikozni sindrom ( proširene vene nogu) je najrasprostranjenije obolenje u mnogim zemljama sveta.Po nekim studijama, čak polovina odrasle populacije ima minimalne promene na venama nogu, što će kasnije, kod istih, u skoro 60% slučajeva, prouzrokovati pojavu uočljivih varikoziteta.

1. slika : Insuficijencija glavne povrąne vene (VSM)

Cerebrovaskularne bolesti

Napisao: Mr sci. med dr Igor Banzić - Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije

Od cerebrovaskualrnih bolesti godišnje umire onoliko ljudi koliko umire od karcinoma, hronične opstruktivne bolesti pluća, nesrećnih slučajeva i dijabetes melitusa zajedno. Izveštaji ukupnih finansijskih troškova, ove bolesti, samo u 2008 godini u USA iznose 65.5 milijardi dolara (USA).

Cerebrovaskularne bolesti su poremećaji kod kojih je jedan ili više krvnih sudova mozga primarno oštećen patološkim procesom, a deo mozga ili ceo mozak prolazno ili trajno oštećen ishemijom ili krvavljenjem.

Danak lošim navikama

Za oštećenje krvnih sudova često smo sami krivi. Pušenje je najčešći riziko faktor koji se javlja kod osoba sa oboljenjem krvnih sudova

PROPADANjE krvnih sudova je neminovan proces koji prati starenje, ali često ga dodatno ubrzavamo lošim navikama: pušenjem, preteranom težinom, neaktivnošću, povišenim krvnim pritiskom i holesterolom „preko plafona“. Teško je reći koji od tih faktora najpogubnije deluje na naše krvne sudove, kaže za „Novosti“ prof. dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg iz Instituta za kardiovaskuarne bolesti KCS.

Proširene vene nogu - sponzorisani tekst

Bolesti vena se manifestuju venskim zastojem ili insuficijencijom koja može imati akutni ili hronični tok. Venska oboljenja se javljaju u svim podnebljima, u svim rasama I svim životnim dobima. Smatra se da se od 10 do 30% ukupne ljudske populacije leči od venskih oboljenja, a da su venska oboljenja prisutna prosečno kod 50% odrasle populacije.

 

Kad je aorta kao bomba

Napisala: Radmila Tamindžić Blic

Srbija je, po broju stanovnika starijih od 65 godina, četvrta zemlja u svetu, a upravo je to životno doba kada se najčešće pojavljuje aneurizma, odnosno proširenje određenog krvnog suda. U zavisnosti od mesta gde se pojavi, ova degenerativna promena je manje ili više opasna, a među najopasnije spadaju aneurizme najvećeg krvog suda – grudne i trbušne aorte.