Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD)

Napisao: Ass. Dr Miljan Ćeranić, IV odeljenje za kolorektalnu i pelvičnu onkološku hirurgiju I hirurške klinike KCS

Konsultant:

u privatnoj Opštoj bolnici Medical Centar - Beograd, tel: 208 4242

Dijagnostički Centar - Dr. Lune Adresa: Ljubiše Vesnića 14, Užice Telefon: 031/512-090; 064/32-59-377

 

 

Završio je obuku za THD »THD and gatekeeper: Mini invasive surgery for the treatment of hemorrhoids and faecal incontinence« u Catholic University - A. Gemelli Hospital u  Rimu, Italija (Prof Carlo Ratto)

Pišite na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zakažite pregled na tel +381 11 208 42 42 

Pročitajte prvo o HEMOROIDIMA pa se vratite na tekst ispod. 

 

Transanalna  hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je hirurška procedura koja se koristi pri tretmanu unutrašnjih hemoroida 

UVOD

Ova hirurška tehnika je razvijena  u Japanu. Morinaga i sar. su 1995 su prvi prikazali ovu hiruršku tehniku kojom se tretiraju unutrašnji hemoroidi pri kojoj se ne seče sluznica. Del Monte i saradnici su kasnije unapredili ovu tehniku uvodeći transanalnu hemoroidalnu dearterizaciju. THD pripada grupi minimalno invazivnih procedura jer se ne seče sluznica i ne uklanja se hemoroidalno tkivo. 

Procedura

Pri izvođenju ove procedure koristi se specijalno razvijen anoskop koji se kombinuje sa Doppler-ovom sondom a u cilju identifikacije hemorodalnih arterija (potiču od arterije rectalis sup.) na 2-3 cm iznad zupčaste linije. Kada se Dopler-om identifikuju završne grančice arterije rektalis superior postavlja se šav kojim se smanjuje dotok krvi u hemoroide. 

Ako postoji prolaps mukoze, prolabirana mukoza se podiže i suturira (sa poslednjim šavom na minimalnoj udaljenosti od 5 mm od zupčaste linije) vraćajući na taj način hemoroidalne jastučiće na mesto. Ovo je drugačiji pristup u odnosu na tradicionalnu hemoroidektomiju kojom se vrši sečenje hemoroidlanog jastučića. Kod THD procedure se sečenje sluznice i hemoroida ne vrši.

Zbog položaja šavova koji se  postavljaju iza zupčaste linije postoperativni bol je minimalan.

 

Post-operativni tok
Posle operacije preporučuje se dijeta sa puno vlakana uz minimum 2 litra tečnosti. Ova procedura se izvodi kao jednodnevna i nakon nekoliko sati pacijent ide kući. Normalnim aktivnostima pacijent može da se vrati nakon 5-6 dana. Potrebno je da se regija na kojoj je rađena intervencija vrati u normalu nakon nekoliko meseci. Srbija

Post-operativne komplikacije

Ova procedura je praćena minimalnim komplikacijama i bol nakon operacije je značajno manji nego nakon izvođenja “klasične hemoroidektomije” Krvarenje, oteženo mokrenje, pojava hematoma kao I tromboza su najčešće komlikacije koje prate ovu proceduru.