Digestivna hirurgija

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD)

Napisao: Ass. Dr Miljan Ćeranić, IV odeljenje za kolorektalnu i pelvičnu onkološku hirurgiju I hirurške klinike KCS

Konsultant:

u privatnoj Opštoj bolnici Medical Centar - Beograd, tel: 208 4242

Dijagnostički Centar - Dr. Lune Adresa: Ljubiše Vesnića 14, Užice Telefon: 031/512-090; 064/32-59-377

 

 

Završio je obuku za THD »THD and gatekeeper: Mini invasive surgery for the treatment of hemorrhoids and faecal incontinence« u Catholic University - A. Gemelli Hospital u  Rimu, Italija (Prof Carlo Ratto)

Pišite na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zakažite pregled na tel +381 11 208 42 42 

Pročitajte prvo o HEMOROIDIMA pa se vratite na tekst ispod. 

 

Transanalna  hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je hirurška procedura koja se koristi pri tretmanu unutrašnjih hemoroida 

UVOD

Ova hirurška tehnika je razvijena  u Japanu. Morinaga i sar. su 1995 su prvi prikazali ovu hiruršku tehniku kojom se tretiraju unutrašnji hemoroidi pri kojoj se ne seče sluznica. Del Monte i saradnici su kasnije unapredili ovu tehniku uvodeći transanalnu hemoroidalnu dearterizaciju. THD pripada grupi minimalno invazivnih procedura jer se ne seče sluznica i ne uklanja se hemoroidalno tkivo. 

Ciroza je najčešći uzrok primarnog raka jetre

Prof. dr Miroslav Milićević, načelnik VII odeljenja Prve hirurške klinike KCS, o načinu lečenja primarnog raka jetre.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je naglo nastalo zapaljeinje žlezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale okolne, a u težim slučajevima i udaljene organe. Učestalost ove bolesti na našim prostorima iznosi oko 15 bolesnika na 100.000 ljudi. Akutni pankreatitis po svom toku ima svoja dva oblika. Laki oblik se odlikuje samo laganom upalom same žlezde i naziva se još i  edematozni pankreatitis. Teški oblik se karakteriše nekrozom (razaranjem) pankreasa i okolnih tkiva, a veoma često usled prisustva izlučenih otrovnih materija u krvi, dolazi do oštećenja drugih po život važnih organa kao što su pluća, bubrezi, scre i sistem cirkulacije, jetra i digestivni sistem.Na svu sreću oko 80% bolesnika dobije laku upalu pankreasa koja nije povezana sa smrtnim ishodom. Ostalih 20% bolesniika ima teški oblik upale i kod ove grupe i pored svih napora lekara smrtnost se kreće oko 10%.

 

Šta je hronični pankreatitis?

Napisao: Doc. Dr Dejan Radenković, Klinika za digestivnu hirurgiju-I hirurška KCS

Hronična upala pankreasa (hronični pankreatitis) je progresvni, destruktivni, inflamatorni proces poces koji se završava totalnom destrukcijom pankreasa  i rezultira malapsorpcijom, šećernom bolešću i jakim bolom. Progresivno uništavanje tkiva pankresa dovodi do potpunog prestanka lučenja enzima koji služe za varenje hrane, i njegove zamene potpuno nekorisnim ožiljnim tkivom.

Kancer (Karcinom) pankreasa

Napisao: Doc. Dr Dejan Radenković, Klinika za digestivnu hirurgiju-I hirurška KCS

Definicija

Kanceri pankreasa su maligni tumori ćelija žlezde gušterače-pankreasa. Oko 90 procenata karcinoma ove žlezde pripada adenokarcinomima porekla ćelija sistema kanalića koji se nalaze u pankreasu i služe za sprovodjenje njegovog soka. Ostalih 10 procenata čine karcinomi endokrinog dela pankresa (ćelije koje su odgovorne za lučenje insulina i ostalih hormona pankreasa ), karcinomi ćelija koje stvaraju pankreasni sok i cistični tumori pankreasa različitog porekla. Oni mogu biti lokalizovani u glavi, telu i repu pankresa i u zavisnosti od mesta mogu da daju potpuno različitu simptiomatologiju.