Ginekologija

KOLPOSKOPIJA SA PAPA BRISOM - PREGLED GRLIĆA MATERICE

Kolposkopija je pregled grlića materice i vagine pod specijalnim mikroskopom (kolposkopom). Ovakav način pregleda (pod uveličanjem) omogućava ginekologu da mnogo jasnije analizira površinu grlića materice i zidove vagine i uoči eventualne sumnjive promene (ranice).

Tek svaka peta žena ide redovno na preglede kod ginekologa

BEOGRAD - Svaka peta žena u Srbiji ide na redovne preglede kod ginekologa. Većina odlazi samo kada ima tegobe ili kada se u neposrednoj okolini, porodici ili na radnom mestu, desi da neka od njihovih rođaka ili prijateljica otkrije da je bolesna. Nažalost, za pojedine tada biva prekasno za izlečenje. Kod nas se ova vrsta brige o sopstvenom zdravlju još nije ustalila, a mnoge žene ne znaju mnogo o raku grlića materice, po čijoj smo učestalosti neslavni rekorderi u Evropi.

Sterilitet kao životna kriza

Deca su sreća i bogatstvo roditelja, najveći dar prirode. Put do tog bogatstva nije uvek lak. Ponekad je povezan sa preprekama koje moraju biti savladane uz mnoga odricanja i mukotrpna istrajavanja. Kod izvesnog broja bračnih parova, ta "obična prirodna stvar" nikada se ne ostvari.

Šta je menstruacija i koje su joj faze?

Pod menstruacijom podrazumevamo mesečno krvarenje zdog odlubljivanja materične sluznice (endometrijuma) a dešava se uobičajeno na 28-29 dana, mada taj razmak može biti različit i kretati se od 21-35 dana. Menstruacija počinje u PUBERTETU. Prvu menstruaciju zovemo MENARHOM - PRVIM MENSTRUALNIM KRVARENJEM. Menstrualno krvarenje se završava MENOPAUZOM - poslednjim menstrualnim krvarenjem. Prvi dan krvarenja računamo kao prvi dan menstrualnog ciklusa a krajem menstrualnog ciklusa dan pre početka sledećeg menstrualnog krvarenja. Razmak izmedju menstrualnih ciklusa je obično izmedju 21-35 dana. Najačešće samo jedan od osam ciklusa dešava se tačno posle 28 dana.

Endometrioza (endometriosis)

Endometrioza je oboljenje koje karakteriše pojava i usađivanje delova sluzokože materice (endometrijum) izvan svog mesta, odnosno izvan materične šupljine. Bolest je vezana za generativnu dob žene, i ono nastaje i opstaje dok traje funkcija jajnika, ne javlja se pre puberteta, a novi slučajevi ne nastaju nakon menopauze. Žarišta endometrioze reaguju na hormone jajnika, na njoj se odigravaju ciklične promene kao i na sluzokoži materice.

Žarište endometrioze na jajniku