Dermatovenerologija

Zablude o mladežima i melanomu

Odavno je poznato da se sa mladežima ne treba igrati. Jednom godišnje posetite dermatologa u svom gradu kako biste bili sigurni da su sva vaša "jedinstvena obeležja" dobroćudna.
Ipak, i dalje nas određeni mitovi vode u greške koje mogu biti ozbiljne pa i kobne. Gde najčešće grešimo i šta sve ne znamo o mladežima i melanomu?

Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je proces prilikom koga se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa a redje genetskom predispozicijom.

Intervenciju treba obaviti čim se primeti bradavica jer su bradavice najčešće infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela i na bliske osobe.

10 zabluda o nezi kože i noktiju

Svakodnevno smo okruženi obiljem informacija o nezi kože i noktiju, kako bi što duže sačuvali njihovu lepotu i zdravlje. Postoji veliki broj zabluda i pogrešnih verovanja, čijom primenom možemo imati samo negativne efekte. Rešili smo da razbijemo baš te zablude.

Piše: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije, Dermatim

 

1. Sečenje zanoktica je dobro za lepši i zdraviji izgled noktiju

Atopijski dermatitis

I pored toga što dečji ekcem može da ima teške oblike i dugo da traje, uz pravilan režim života, ishrane, ponašanja i primenu pravilne terapije, najveći broj pacijenata može živeti normalan, kompletan i sadržajan život, kaže dr Miloš Nikolić, jedan od naših najvećih stručnjaka za kožne bolesti dece

Prof. dr Miloš Nikolić

Znojenje se pojačava u pubertetu

Pubertet je period kada mlade osobe doživljavaju čitav niz promena pod uticajem novog i pojačanog lučenja seksualnih hormona. Jedan od tih procesa jeste i aktivacija apokrinih znojnih žlezda.