Ishrana osoba sa stomom

Fiziologija varenje hrane

"Pri svakom oboljenju duhovna vedrina i dobar apetit prestavljaju dobar znak, a suprotne pojave loš znak". (Hipokrat)
Varenje hrane počinje u ustima (šećer, alkohol...).
Preko jednjaka stiže u želudac, gde se varenje hrane nastavlja (šećeri, početak varenja masti, belančevine).

Prim. dr Đerđi Šarić - onkolog
ZC ''Dr R. Simonović'' Sombor
Prim. dr Ljiljana Sokolova Đokić - spec higijene
Zavod za zaštitu zdravlja, Sombor
Dr Dragoslav Šarić - hirurg
ZC ''Dr R Simonović'' Sombor

U tankom crevu (sastoji se iz tri dela: duodenum, jejunum, ileum) se pod dejstvom enzima gušterače i žuči hrana dalje vari (završava se varenje šećera, masti i belančevina). Ovde se iz hrane apsorbuju hranljivi sastojci, a nesvareni ostaci prelaze u debelo crevo.

U debelom crevu se resorbuje voda i minerali i formira čvrsta stolica. Kod zdravih stolica se eliminiše kroz anus-otvor kojim se završava kraj debelog creva-rektum. Kružni mišići u anusu regulišu otvaranje i zatvaranje otvora i obezbeđuju voljno pražnjenje creva.

Osobe sa ILEOSTOMOM imaju STOMU NA ZAVRŠNOM DELU TANKOG CREVA, nemaju debelo crevo, pa se varenje hrane i resorpcija hranljivih materija i lekova završava na nivou tankog creva. Nastali deficit u ishrani treba nadoknaditi većim unosom pojedinih hranljivih materija, ili drugačijim načinom unosa hranljivih materija i lekova (parenteralno-injekcijama ili infuzijom). Na ileostomu se navikavamo...

Sadržaj i izgled stolice:

Rani postoperativni period:Sadržaj ileostome:
Tečna stolica sa primesama žučiNakon 10 dana:
Prelazak na uobičajenu ishranu:
Količina stolice zavisi od navika u ishrani- sa malo sadržaja (ispod 700 ml na dan)
- sa više sadržaja (više od 1000 nl na dan)- tokom vremena navikavanja tanko crevo se osposobljava da primi veću količinu koja inače pripada debelom crevu
6 meseci nakon operacije:Količina stolice se stabilizuje i više ne menja.Stolica je:- kašasta, žuto smeđe boje, sa primesama sitnih delova hrane
- vodenasta koja sadrži i do 90% vode
- izlučuje se stalno tokom celog dana i noći zajedno sa gasovima
- veća količina se izlučuje neposredno posle obroka

Preporuke:

- veći unos hrane i tečnosti se dobro podnosi (posledično veća količina stolice i mokraće)
- zeleno povrće povećava vlažni deo stolice
- biljna vlakna povećavaju suvi deo
Povoljno:- voćni sokovi
Poželjno:
- racionalna ishrana
- izbegavati masnu hranu
- umereno unositi šećere
- jesti često (6-7 obroka) po malo
- unositi veću količinu tečnosti (najmanje 21 na dan)
Što više tečnosti !!!

"Bolje osvežavamo telo tečnošću nego hranom". (Hipokrat)

Upozorenje:

-moguća je dehidratacija zbog gubitka vode
-poremećaj minerala zbog gubitka natrijuma, što može da ima posledicu kamen u mokraćnim putevima
-postoji mogućnost stvaranja žučnih kamenaca
-poremećena apsorpcija kalcijuma i magnezijuma
-odsustvo stvaranja vitamina K i B12
-poremećen metabolizam vitamina D

Ako uzimate lekove:

- uzimajte ih rastvorene u vodi
- uz dosta vode
- 8-10 čaša vode na dan uklanja neprijatan miris mokraće

Zbog nedostatka debelog creva ne uzimati:

- obložene, film kapsule
- lekove sa produženim delovanje (retard)
- dražeje
- kontraceptivna sredstva

Osobe sa KOLOSTOMOM U NIVOU POPREČNOG DELA DEBELOG CREVA-TRANSVERSOSTOMOM, imaju kraći deo debelog creva, imaju očuvanu funkciju varenja hrane i resorpcije hranljivih materija i lekova celom dužinom takog creva i kratkog dela debelog creva. Ređi su deficiti koji se moraju nadoknađivati.
Osobe sa KOLOSTOMOM U NIVOU SIGME-SIGMOIDOSTOME, imaju skoro sasvim očuvanu funkciju varenje hrane, resorpcije hranljivih materija i lekova ukoliko je preostali deo organa za varenje sačuvao fiziološku funkciju.

Na kolostomu se navikavamo...

Sadržaj i izgled stolice:

U debelom crevu se resorbuje voda, minerali i delom žučne kiseline

Stolica je:

- tečna i izlučuje se u nepravilnim intervalima, neposredno nakon operacije

- posle 10 do 14 dana počinje da se zgrušava, urednije i u određenim intervalima da se prazni

- kod transverzostome stolica je gusta i formirana, pražnjenje je jedan do dva puta na dan



KLIZMA POMAŽE U REGULACIJI STOLICE !!!

Savet:
Jesti uobičajeno, češće i u umerenim količinama, dobro sažvakati hranu

Upozorenje:
Adaptirati vrstu hrane prema količini stolice i prisustvu gasova

"Što više hranimo telo, bez paralelnog čišćenja, to mu više štetimo". (Hipokrat)

Kolostoma i lekovi:

- u donjim partijama tankog creva se resorbuje vitamin B12
- antibiotici uništavaju crevnu floru (posledica proliv i gasovi)
- analgetici (lekovi protiv bolova) usporavaju rad creva
- neki lekovi protiv kiseline u želucu mogu da izazovu proliv
- lekovi za izbacivanje vode mogu da poremete odnos minerala
- lekovi protiv želudačne kiseline sa aluminijumom izazivaju zatvor

Kako ishranom rešiti probleme sa stolicom


Najčešći problemi sa stolicom su proliv, zatvor, nadutost.
Proliv (dijareja, rastrojstvo želuca i creva) je ubrzano izbacivanje tečnih stolica.
Naglo nastali proliv kao posledicu može imati gubitak tečnosti i elekrolita (dehidrataciju), a ako dugo traje dovodi do težih poremećaja ishrani i deficita važnih materija u organizmu.
Uvek treba potražiti savet lekara da bi se utvrdio uzrok proliva, ali se malom promenom u načinu ishrane može smanjiti intenzitet tegova.

ODVAR OD PIRINČA: 1 deo pirinča i 6 delova vode, kuvati na tihoj vatri oko desetak minuta, kada se pirinač skuva, procediti pirinač i sluzavu tečnost piti 1/3 čaše na svaka 2 sata. Koristiti odvar dok se tegobe ne smanje.

KUVANO PIRINČANO BRAŠNO: Samleti tri kafene kašičice pirinča, razmutiti u malo vode, potom dodati šolju vode i tiho kuvati 20 min. Dodati začina po izboru, samo radi ukusa. Treba ga uvek sveže spremeti, a piti hladno i mlako.

PIJTE BISTRU SUPU nadoknadićete tečnost i minerale.
PIJTE BISTRE SOKOVE
KAŠA OD JABUKE (I/ILI ŠARGAREPE) I KEKSA: bogato pektinom koji apsorbuje vodu i materije koje nadražuje creva.
BANANA: bogata kalijumom, koji se u velikoj meri gubi prolivastom stolicom. Za umirenje bolova u trbuhu koristiti kombinovani čaj:

1 deo čaj o kantariona, 1 deo čaj od kamilice, 1 deo čaj od rastavića (čajeve možete kupiti u apoteci).

"Oni koji jedu brzo i mnogo imaju brza pražnjenja". (Hipokrat)

Zatvor je usporeno i otežano izbacivanje manje količine suve stolice. Da bi ove tegobe bile manje izražene, potražite pomoć ovim redom:

  1. Svakodnevno treba piti najmanje 8 čaša vode i omekšaće se stolica.
  2. Treba više fizičke aktivnosti, brze šetnje.
  3. Koristite u ishrani nerastvorljiva vlakna (integralne žitarice, celer, jabuke...).
  4. Istucajte 1 kašiku lanenog semena (uzima se u prodavnici zdrave hrane) i prelijte sa 2 dl svežeg, mlakog čaja od kamilice. Pustiti da stoji 5 minuta, potom popiti sluzavu tečnost. Činiti to 2-3 puta u toku dana. Može se koristiti stalno, nije štetno i ne izaziva naviku.
  5. Natopiti uveče šaku opranih suvih šljiva. Ujutru pojesti šljive i popiti sok. Može se kuvati kompot.
  6. Preliti sa 2 dl hladne vode 1 supenu kašiku lista sene (kupuje se u apoteci) i pustiti da odstoji 1 sat. Procediti, popiti uveče pred spavanje. Ovo je jak laksativ i uvek deluje.


Nadutost (meteorizam) izaziva bolove i grčeve u stomaku i može se umanjiti na ovaj način:

- Jesti i gutati polako, ne gutati vazduh
- Češći i manji obroci
- Umereno konzumirati gazirana pića, izbegavati alkohol
- Ne žvakati žvakaću gumu
- Jesti manje slatkiša
- JOGURT I SURUTKA smanjuju nadutost, gasove i zadah
- Preliti jednu supenu kašiku kima (seme mirođije) šoljom kipuće vode, pustiti da odstoji i piti 2 puta dnevno pre jela pola šoljice. 

Grčevi potiču ili od prepunjenosti ili od prevelike praznine. Isto se dešava i sa štucanjem (Hipokrat)

Za kiselinu u želucu, pomoći će saveti:

Iscediti svež kupus ili kelj u sokovniku, i ovakav sok piti više puta u toku dana u gutljajima.
Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, jedna kašika ulja pre jela.

SAVET:

Novo jelo probati u manjoj količini, samo jednu vrstu odjedanput. Sačekati nekoliko dana, ukoliko ne izaziva tegobe uvrstiti ovu hranu u jelovnik.

"Naglo pražnjenje ili punjenje hranom, nagla temperatura, kao i bilo koja druga promena u telu je opasna, kao što je loše i svako drugo preterivanje. Pametno je postepeno prelaziti iz jednog stanja u drugo". (Hipokrat)

Preuzeto sa sajta http://www.magnapharmacia.rs/