Zdravlje na dlanu

Devet decenija Prve hirurške

Prva hirurška klinika Kliničkog centra Srbije, obeležila je 90. rođendan. U toj ustanovi do sada je operisano više od 200.000 pacijenata, a lekari sarađuju sa vrhunskim svetskim stručnjacima.

Svečanom akademijom u Centru "Sava" obeleženo je 90 godina rada Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, poznatijom kao Prva hirurška.

Samo prošle godine pregledano je 18.000 pacijenata, a stručnjaci prve i najveće ustanove tog tipa na Balkanu, uradili su 4.500 najsloženijih operacija. Najveći broj bolesnika leči se ovde zbog malignih bolesti, a zaposleni tvrde da trenutno ne postoji nijedna lista čekanja za operaciju bilo kog digestivnog oboljenja.

Direktor Prve hirurške klinike KCS-a Predrag Peško kaže da je najponosniji zbog entuzijazma sa kojim lekari i sestre u toj ustanovi imaju.

Prema njegovim rečima, u budućnosti će najbitnija biti što bolja dijagnostika, rano otkrivanje bolesti i, takozvana, minimalno invazivna hirurgija sa novom tehnologijom i znanjem.

Direktor KCS-a Đorđe Bajec istakao je da Prva hirurška klinika najvažnija ustanova tog tipa, ne samo u Srbiji, već u regionu. Prema njegovim rečima, iz te klinike potekla su najbolja imena srpske hirurgije.

"Iduće godine planiramo rekonstrukciju operacionog bloka, kao i rekonstrukciju intenzivne nege. Tako ćemo imati ono što je neophodno za 21. vek", dodao je Bajec.

 

Obeležavanju jubileja prisustvovale su kolege iz Kliničkog centra Srbije i drugih zdravstvenih ustanova, ministri zdravlja i prosvete, dekan Medicinskog fakulteta, rektor, akademici, građani.

 

Predsednik Udruženja hirurga Nemačke Markus Bihler rekao je da u njegovoj zemlji znaju da Srbija prolazi kroz teška politička vremena.

 

"Hirurzi Nemačke zbog toga duboko žale, ali ja mogu da vam obećam i tvrdim, da će nemački hirurzi uvek biti na vašoj strani", dodao je Bihler.

 

Na svečanosti je pročitano i pismo-čestitka predsednika Borisa Tadića, u kojem se ističe da je Prva hirurška bila i ostala mesto gde rade vrhunski profesori i lekari, ali i škola za najsavremenije, složene hirurške metode i procedure.

preuzeto sa sajta www.rts.rs